Interview Tjitze van der Dam

‘In verbinding staan met iedereen met een hart voor de sector’

Hij gelooft enorm in de missie van de Sectortafels én ziet waar nog ruimte voor verbetering is. Tjitze van der Dam is eigenaar van Culinair AnnoNu en initiatiefnemer van het platform CuliQuiz. Daarnaast is hij aanjager van de sectortafel hospitality: ‘We kunnen met elkaar denk ik nog beter kijken naar wat er nodig is om de sector te verstevigen.’

Met zijn bedrijf Culinair AnnoNu organiseert Tjitze onder andere events voor Gault&Millau op het gebied van gastronomie: ‘Dit is gewoon de mooiste branche die er is. Met mijn werk laat ik dat zien, in de events die we met ons team organiseren en door me aan te sluiten bij initiatieven als de sectortafels. In het leger leer je discipline, maar in de hospitality leer je gastvrijheid en zo maak je de wereld echt een beetje mooier. Je zou het bijna willen verplichten, dat iedereen ervaring opdoet in onze sector.’

Zijn platform CuliQuiz bereikt inmiddels meer dan 50.000 young professionals in de hospitality Nederland: ‘Het is een beetje de Duolingo van de sector. We gebruiken gamification om spelers steeds meer te leren over ons mooie werk. Daarbij richten we ons vooral op young professionals tussen de 18 en 30 jaar, maar iedereen die meer wil leren over gastronomie kan natuurlijk de app installeren. Dat loopt hartstikke goed. We zijn CuliQuiz nu bijvoorbeeld aan het uitbreiden naar het Vlaamse deel van België.’

Hij heeft ideeën genoeg om de sectortafel naar een hoger niveau te tillen: ‘Volgens mij moeten we goed kijken naar wie er aan tafel zitten en wat we eruit willen halen. Hoe kunnen we de wensen van ondernemers en het onderwijs beter op elkaar laten aansluiten? Dat kunnen we de komende tijd interactiever doen, wat mij betreft. Minder meetings en actielijstjes en meer in verbinding met iedereen met hart voor de sector. Ik heb in ieder geval zin om daar mijn tanden in te zetten.’