De tafelleden van Sectortafel Retail zijn hard aan het werk om de ambities en doelen van deze tafel scherp te krijgen. Welke stappen zijn er inmiddels gemaakt om de Retail die aandacht te geven die nodig is?

In februari heeft de werkgroep een interactieve sessie gehouden over het interessant maken en houden van de Retail. Met specifiek aandacht voor diversiteit, vergrijzing, creativiteit, talentbehoud, het voorkomen van uitstroom, beleven (voor alle leeftijden), ontmoeten, digitalisering en het vergroten van automatisering bij het MKB.

De bewustwording van verschillen in generatie, het deeltijd werken, het delen van ervaring en de jongere generatie die vraagt om meer flexibiliteit in het werk heeft aandacht nodig.

Contact met mentoren, leerlingen, studenten en het bedrijfsleven is daarbij essentieel voor het realiseren van onze doelen.

Uit de vele thema’s die zijn besproken heeft de sectortafel gezamenlijk besloten om te focussen op twee thema’s: ‘Innovatie stimuleren’ en ‘Bedrijfscultuur aantrekkelijk maken’ (incl. diversiteit).

Met het thema ‘Innovatie stimuleren’ zal de werkgroep scholen, ondernemers, winkels en bedrijven benaderen om samen te werken, door bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan de banenwinkel ‘Werk in de winkel’ in Deventer.

Het thema ‘Bedrijfscultuur aantrekkelijk maken’ gaat over de openheid van zaken zoals arbeidsvoorwaarden, salarisvoorwaarden, erbij horen en betrekken van medewerkers, delen van successen, teambuilding en onderscheidend zijn als werkgever.

In de sessie van maart werden twee andere thema’s besproken. Namelijk ‘Opleiding verbinden met praktijk’ en ‘Behouden van mensen voor de regio’. Het interessante is dat het thema ‘Opleiding verbinden met praktijk’ veel is besproken, er is dan ook veel raakvlak met de andere thema’s. Met elkaar hebben we gesproken over het creëren van een digitale werkplaats, een gratis opleiding kunnen volgen, workshops en gastlessen geven op scholen door de ondernemers. Dit willen we doen door het onderwijs meer te betrekken bij de ondernemers. Zo hebben we gesproken over het organiseren van gezamenlijke evenementen en voor in de toekomst mogelijk een fysieke winkel als leerplek.

Het thema ‘Behouden van mensen voor de regio’ zullen wij in de komende maanden nog verder gaan uitwerken. Net zoals de andere opgestelde thema’s. Om dit met elkaar concreet te maken gaan we aan de slag in een aanjagersgroep waarin wij de thema’s verder gaan uitwerken en een missie en ambitie hierin gaan benoemen.  Voor de acties die uit deze aanjagersgroep ontstaan zal de ambassadeursgroep een rol spelen.

Onlangs heeft een deel van de leden van de sectortafel een inspiratiebezoek gebracht aan een fysieke winkel gerund door leerlingen. In gemeente Rijssen-Holten is er een prachtig concept ontstaan vanuit onderwijs, retail en overheid, genaamd Matsi (dat betekent help jij mij, dan help ik jou). Studenten van het MBO worden gekoppeld aan leerlingen van het VMBO en die namen samen een week het filiaal van HEMA over. De studenten waren de lead als leidinggevenden en stuurden de leerlingen van het VMBO aan. Voor die leerlingen was dit een onderdeel van het schoolexamen.

Voorafgaand hieraan draaien de studenten in een carrousel enkele weken per jaar mee bij verschillende bedrijven ‘de vrienden’ van deze community. Het doel van dit concept? Leerlingen enthousiasmeren, leren door te doen en deze leerlingen als werknemers behouden voor de gemeente. We namen een kijkje bij o.a. de pop-up van Matsi naast een bakkerij en in de bakkerij zelf, waar meerdere studenten per jaar stage lopen.

Een concept als dit ambieert de sectortafel ook in onze regio. Een fysieke winkel in onze eigen regio, gerund door leerlingen. Een dergelijk concept sluit aan bij de ambities van de tafel en bij wat de arbeidsmarkt in Zaanstreek-Waterland nodig heeft.

Wij zijn altijd op zoek naar mensen die willen aansluiten bij de Sectortafels. Ben jij een ondernemende pionier, een doorzetter die denkt in mogelijkheden en kansen? Zie je voor jezelf een rol weggelegd als aanjager of ambassadeur? Heb jij gevoel voor en beleving bij het bedrijfsleven en de connectie met het onderwijs? En wil jij net als wij de arbeidsmarkt verbeteren en zorgen voor een instroom in het onderwijs? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Wil je meer weten of heb je vragen?
Stuur een mail naar sectortafels@purmerend.nl en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.